keskiviikko 25. marraskuuta 2009

After Saving - pisteet ja mitä ne ovat?

Säästämispisteiden (SP) lisäksi JAK:ssa tärkeä elementti on After Saving -pisteet (ASP). Termin kääntäminen suomen kielelle on hiukan hankalaa, mutta kyse on säästämisestä, joka tapahtuu lainansaannin jälkeen.

Pisteet kertyvät samalla tavalla kuin normaalit säästämispisteetkin. ASP:t ovat kuitenkin eriasia kuin lainanlyhennyksessä vähenevät negatiiviset säästämispisteet.

Esimerkin valossa asia menee seuraavasti:

Jos jäsen on säästänyt 1000 euroa ja hän saa sitä vasten 9000 euroa lainaa, hän lyhentää lainaansa sopimuksen mukaan esim. 100 euroa/kk hän myös säästää pankkiin toiset 100 euroa/kk.
Lyhennys vähentää negatiivistä SP-saldoa ja lisäsäästäminen kerryttää lisää säästämispisteitä. Kun laina on kokonaisuudessaan maksettu pois, henkilö on samalla säästänyt pankkiin lainasumman verran rahaa, siis tässä esimerkissä 9000 euroa. Tämän summan hän saa lainan päätyttyä nostaa pois kokonaisuudessaan. Lisäksi hän voi käyttää kertyneet ASP:t uuden lainan ottoon tai lahjoittaa pisteet jollekin toiselle jäsenelle.

After Saving -pisteiden ansiosta JAK pystyy lainaamaan ihmisille rahaa (enemmän kuin mitä he ovat säästäneet). Jokainen jäsen täten tukee yhteisön toimintaa ja mahdollistaa muillekin jäsenille korottoman lainamahdollisuuden. (huom. JAK lainaa ainoastaan rahoja jotka sillä on (=100%:n lainavakuus). Ei koskaan spekulatiivista tai tulevaisuudelta lainattua rahaa)

Nyt olen tässä blogissa tuonut esille tärkeimmät komponentit JAK:n toiminnassa. Tästä eteenpäin syvennän jotain osa-aluetta. Tulen tekemään mm. vertailua perinteisen pankkilainan kanssa sekä tuon esille mielipiteitä siitä miten korko yleisesti vaikuttaa yksittäisen ihmisen talouden toimintaan ja rahamarkkinoihin. Lisäksi lisään linkkejä dokumentteihin, jotka tarkentavat JAK:n toimintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti