keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Miten JAK myöntää lainaa?

Edellisessä viestissä kävin kiteytetysti läpi sen. miten säästämispisteet (SP) kertyvät talletusten myötä. Käyn nyt samaan tapaan läpi sen, miten JAK myöntää lainaa.

Pääsääntöisesti lainan määrä on suhteutettu jäsenelle kertyneiden säästämispisteiden mukaan (on yksi poikkeus mutta palaan siihen myöhemmin). JAK:lla on oma kaavansa (ei kauhean yksinkertainen), jonka mukaan SP:t oikeuttavat johonkin summaan lainaa.

Tärkein tekijä mahdollisen lainan myöntämisessä on tyypillinen vakuuden tai takauksen hankkiminen lainan takeeksi. Ilman että tämä asia on kunnossa, ei lainansaanti onnistu. Vakuus voi olla samanlainen kuin tavallisillakin pankeilla tai sitten henkilötakaus. HUOM: Asiassa on myös poikkeus. Mikäli henkilö osoittaa saavansa säännöllisiä tuloja ja että hän hoitaa taloutensa tunnollisesti, voi hän saada lainan JAK:sta vaikka ei sitä saisikaan tavallisesta pankista.
JAK:lla on myös lainauksessa raja, jonka alle jäävät lainat eivät tarvitse vakuutta (viime vuonna se oli 3500e).

Toiseksi tärkein tekijä lainan myöntämisessä on sitten kertyneet SP:t. Mahdollisen lainan määrään vaikuttaa eniten, se kuinka paljon JAK on pystynyt kerryttämään jäsenten säästöjä varastoon. Siihen viittaa pankin käyttämä loan_factor.
Yksinkertaisesti loan_factor on kerroin, jonka avulla määritellään mahdollisen lainan suuruus verrattuna säästöihin (JAK:n lainan laskukaavassa on muitakin tekijöitä mutta niistä myöhemmin). Toisaalta loan_factor kertoo sen, kuinka paljon pankki on saanut talletuksia, jotka voidaan jakaa jäsenille lainoina.

Esimerkki:
Jos jäsenellä on kertynyt säästöjä 1 000 euroa ja hän on tallettanut ne pankkiin 12 kuukautta aikaisemmin, hänellä on siten säästämispisteitä 12 000 kpl. Mikäli loan_factor olisi lainanottohetkellä 9, saisi hän lainaa maksimissaan 108 000:n pisteen edestä. Yksinkertaistettuna: jos hän maksaisi lainansa pois kerralla 12 kk:n päästä (sama aika kun hänellä oli säästöjä) hän saisi lainaa 9 000 euroa. (näinhän ei todellisuudessa tehdä mutta tämä helpottaa esimerkkiä)

Edellä oleva esimerkki on hyvin voimakkaasti yksinkertaistettu, mutta antaa kuvan siitä miten lainoitus toimii. Oikeassa tilanteessa laina-aika on selvästi pidempi kuin säästämiseen käytetty aika. Tämä taas pienentää mahdollisen maksimilainan määrää. Mitä lyhyemmän aikaa lainaa maksetaan takaisin, sitä suurempi laina voi olla (ja toisinpäin mitä pidempi on laina-aika sitä pienempi on lainasumma). Palaan tähänkin asiaan myöhemmin seikkaperäisemmin.

Tärkeä tekijä sekä pankin että jäsenen kannalta, on että pankki lainaa ainostaan niitä rahoja, jotka jäsenet ovat pankkiin tallettaneet. Ei koskaan spekulatiivista rahaa tai tulevaisuuden tuottoihin pohjautuvaa rahaa. Samoin pankin toiminnan rahoittamiseen menevät rahat ovat erillään; niitä ei oteta jäsenten "säästökassasta".

5 kommenttia:

  1. Terve!

    On enemmän kuin hienoa, että olet pistänyt toimintaa töpinätöppösiin tämän asian suhteen. Hatun nosto ja peukalot pystyssä täältä Sawosta.

    Pidetään yhteyksiä ja ehkä saadaan haarakonttoreita ajan mittaan pitkin Suomen niemeä.

    Tarvitsetko sivuillesi tilaa, jonne laittaa download'attavia (esim. pdf-filuja)? Voin antaa omilta sivuiltani tilaa.

    Tässä on pari JAK-pdf'ää:
    http://www.samassaveneessa.info/kasso/pdf/JAK_BankReport.pdf
    http://www.samassaveneessa.info/kasso/pdf/JAK_BankIdea.pdf

    VastaaPoista
  2. Luin tästä JAK-pankin ideasta Margrit Kennedyn kirjasta joka lienee monelle tuttu.
    Olen välittänyt tietoa tästä Svärrjen JAK-pankista suomalaisille useita kertoja omalla blogillani jota aloitin jo 2007. Olen myös miettinyt ja laskenut ja ihmetellyt hiukan.

    Se mikä tällä erää tökkii on se tosiasia että säästämispisteitä kerätessä ilman korkoa näyttää menettävän niin paljon saamattomina korkoina että JAK-lainan näennäisesti alhainen "2-3% lainamaksu" nousee kalliimmaksi kuin normaali pankkilaina. Etenkin nyt kun korkotaso on alhainen. Inflaatiokin saattaa syödä säästöjä useita prosentteja vuodessa.

    Mitä olet tästä mieltä?

    Ymmärrän kyllä sen että JAK-konsepti on lähinnä eräänlainen korottomuuden ideologia. Ideologian myötä tyydytään yksinkertaisesti siihen että "käy niin kuin käy".

    Toinen kritiikki minkä kuulee usein on se että JAK lähinnä olisi kelpo tulonlähde niille jota sitä pyörittää - ja juhlan maksaa jäsenistö.

    Olen usein kurkistellut www.jak.se sivua ja huomannut että nuorisolle tarkoitettu koulutus- ja kurssitoiminta on varsin laajaa ja sisältö ilmeisen rohkean poikkeuksellista. Kursseilla opetetaan mm miten moraalittomasti muut pankit toimivat.

    VastaaPoista
  3. Annan tässä kommentin tuohon, että JAK olisi hyvä tulonlähde niille, jotka sitä pyörittää?! Ruotsin JAK:lla on sellainen yritykselle (pankille) epätavallinen periaate, että sen toiminnan ei ole tarkoitus tuottaa voittoa! Pankki itse rahoittaa toimintansa kuluilla, jotka kerätään jäseniltä (vuosimaksu,lainanhoitokulut, etc.) Tämä koko potti on tarkoitus käyttää järjestelmän pyörittämiseen, siis kaikki laitteet ja henkilöstö joka on palkattu JAK:n toimintaa pyörittämään. Se mihin kulut käytetään on mielestäni varsin läpinäkyvää. He kertovat mm. sen mitä JAK:n toimitusjohtaja saa palkaa kuukaudessa (n. 4500e/kk).

    Tämä läpinäkyvyys ja se että ei ole tarkoitus tuottaa voittoa on mielestäni aika hyvä indikaattori siitä että tällä ei ole kenenkään tarkoitus rikastua.

    Huom: Voiton tuottamattomuus tarkoittaa tässä sitä, että yritys (pankki) ei tuota sellaista voittoa, jonka voisi osakkeenomistajille (jäsenille) jakaa voittoina tilikausien päättyessä.

    - Antti

    VastaaPoista
  4. Kiitos Lautturi avusta!

    Pidän mielessä tuon tilantarveasian. Ajattelin käyttää siinä myös googlegroupsin tarjoamaa ilmaista palvelua, mutta palaan asiaan jos tarvetta ilmenee. Tarkoitus olisi kyllä kerätä pikkuhiljaa olemassa olevia JAK-dokkareita helposti luettavaan paikkaan.

    - Antti

    VastaaPoista
  5. PÄIVÄÄ herra, arvoisa.

    Sillat taloudellista laina yritys Yhdysvallat avannut mahdollisuuden kaikille asiakkaille, jotka tarvitsevat kipeästi taloudellista apua, Tarjoamme 3 % matalakorkoisia lainoja ja me vain tarjota kuten euroa, dollari ja punta maksaa kaikki laskut ja saada liiketoiminta alkoi. asianomainen henkilö olisi ota yhteyttä sähköpostitse: info.bridgesoffer@gmail.com ja
    Lisätietoja.

    Koko nimi:
    Osoite:
    maa:
    Seksi:
    määrä:
    Kesto:
    Puh:
    Ammatti:

    Hakea Halvat laina nyt

    Kiittää te ja Jumala onnellistaa...
    Merkki: hallinta.

    VastaaPoista